Ciekawe

Kawa – czym można ją zastąpić? 

1.27KViews

Kawa to napój pobudzający, który dodaje energii i pobudza do działania. Najczęściej sięga się po niego z samego rana, kiedy organizm nie zdąża się jeszcze wybudzić ze snu. Idealnie nadaje się do spożywania go w trakcie spotkań towarzyskich. Kawa z przyjaciółką lub rodzinne spotkania przy kawie kojarzą się z przyjazną atmosferą, sprzyjającą długim rozmowom. Jednak picie kawy w dużych ilościach, szkodzi organizmowi i prowadzi do uzależnienia. Poznaj alternatywne dla kawy napoje, które równie dobrze pobudzają, a ich spożywanie nie jest tak szkodliwe.  

Kawa – co to takiego?

Kawa to nic innego, jak odpowiednio przygotowane pestki z owoców drzewa kawowca. Owoc zrywa się z drzewa, a wyciśnięcie pestki odbywa się na sucho lub mokro. Następnie pestkę suszy się na słońcu i kieruje do palarni kawy. Podczas palenia wydobywany jest smak i aromat kawy. Do najpopularniejszych gatunków kawy należą:

  • Arabica,
  • Robusta. 

Dla smaku kawy znaczenie ma nie tylko jej gatunek, ale także stopień zmielenia ziaren i intensywność wypalenia. Do najbardziej znanych i cenionych właściwości kawy zalicza się działanie pobudzające. Podstawowym związkiem w kawie, który decyduje o samopoczuciu człowieka, jest kofeina.

Czym jest kofeina?

Kofeina to związek chemiczny, który występuje głównie w ziarnach kawowych. Innym znanym źródłem kofeiny jest herbata oraz kakao. Coraz częściej używa się także liści ostrokrzewu paragwajskiego oraz nasion guarany. Kofeina używana jest w celach leczniczych oraz konsumpcyjnych. Do jej głównych właściwości należy:

  • zmniejszanie odczucia zmęczenia fizycznego,
  • przywracanie ostrości umysłu,
  • działanie pobudzające,
  • zwiększanie koncentracji uwagi.

Kawa zawiera największą ilość kofeiny, jednak istnieją znacznie zdrowsze zamienniki tego napoju, które nie powodują szkodliwych dla organizmu działań. Wśród alternatyw dla kawy, najczęściej sięga się po yerba matę oraz zieloną herbatę.

Yerba mate 

Yerba mate uzyskiwana jest z ostrokrzewu paragwajskiego, który występuje w Ameryce Południowej. Przygotowanie naparu z suszu krzewu polega na zalaniu suchych liści wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Napój najlepiej zaparzać przy pomocy specjalnego dzbanka, który posiada rurkę filtrującą. Yerba mate oprócz tego, że zawiera kofeinę i działa pobudzająco, posiada także inne właściwości:

  • zwiększa koncentrację,
  • polepsza trawienie,
  • oczyszcza krew z substancji toksycznych,
  • niweluje zmęczenie,
  • balansuje układ nerwowy,
  • wzmaga siły,
  • zmniejsza stres,
  • zwalcza bezsenność.

Przygotowanie napoju może wydawać się dość skomplikowane. Na rynku jednak istnieją producenci, którzy oferują gotowe napoje z zawartością yerba mate. Świetną alternatywą gorącego napoju z tym składnikiem jest Yerbata dostępna w ofercie sklepu On Lemon, która działa orzeźwiająco w upalny dzień i pobudza organizm do działania. 

Matcha – japońska zielona herbata 

Matcha, uzyskiwana ze specjalnych upraw zielonej herbaty, występuje w postaci zielonego proszku. Głównym składnikiem tego napoju są katechiny, które zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Matcha znana jest z tego, że posiada właściwości uspokajające i relaksujące. Dodatkowo, dzięki zawartości kofeiny, poprawia pamięć oraz koncentrację. Podobnie jak kawa, matcha podnosi poziom energii, jednak po jej spożyciu nie pojawiają się skutki uboczne, takie jak nadpobudliwość czy nerwowość. Zielona herbata, występująca w formie proszku, może być przyrządzana na wiele sposobów. Do najczęściej wybieranej formy, należy matcha latte, którą uzyskuje się po zmieszaniu proszku ze spienionym mlekiem. Zielony napój może także występować w formie pobudzająco-orzeźwiającej. Najlepszym tego przykładem są pyszne lemoniady, oferowane przez On Lemon. 

 

root_812
the authorroot_812